Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki. Aby uzyskać więcej informacji na temat celu używania cookies i możliwości zmiany ustawień dot. cookies przejdź do Polityka Prywatności. zamknij
Panel Dystrybutora:
Login:
Hasło:

Kontakt

kontakt@pijalveo.pl
tel. 502 258 622

Informacje

fundusz rozwoju kardiochirurgii
Kupując produkty firmy Akuna Polska Sp. z o.o. wspomagasz Program Budowy Polskiego Sztucznego Serca.

fundusz rozwoju kardiochirurgii

Fundusz Rozwoju Kardiochirurgii zaleca preparat Alveo w profilaktyce chorób serca.
logo akuna
Kupując u nas otrzymujesz oryginalny produkt firmy AKUNA.

Preparat Alveo przeznaczony jest do użytku codziennego.

Najlepsze rezultaty uzyskuje się poprzez regularne codzienne stosowanie. Jest bezpieczny dla zdrowia i nie posiada żadnych skutków ubocznych.

Przesyłka

Przesyłki wysyłamy kurierem:

logo siódemka

Anyż gwiazdkowy

Anyż gwiazdkowy, anyż gwiaździsty (Illicium verum Hook. f.) – gatunek (biologia) rośliny z rodziny badianowatych (Illiciaceae), znany również jako badian. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Tam też jest uprawiany.

Charakterystyka:

Jest niezbyt okazałym, bo dorastającym maksymalnie do 8 m wysokości drzewem. Liście ma skórzaste, szerokolancetowate, o jasnozielonej barwie. Kwiaty natomiast białożółtawe lub zielonkawobiałe. Po zapyleniu wiążą się z nich owoce, które swym wyglądem przypominają gwiazdy i stąd nazwa gatunkowa rośliny.

Zastosowanie:

Anyż gwiazdkowy posiada przede wszystkim znaczenie przyprawowe, chociaż przejawia również pewne, niewielkie działanie lecznicze. Surowiec stanowią ususzone owoce.

Z owoców wyodrębnić można do 7% wonnego, o nadzwyczaj miłym zapachu, olejku lotnego (którego najważniejszym składnikiem jest anetol), ponadto taniny, żywice i cukry.

Zmielone owoce badianu stanowią przyprawę, którą można stosować do ciast, kompotów, budyniów oraz do aromatyzowania niskoprocentowych napojów alkoholowych (np. likierów).

Działanie lecznicze tej rośliny przejawia się przede wszystkim w obrębie przewodu pokarmowego, na który działa rozkurczowo, jednocześnie korzystnie wpływając na proces trawienia i przyswajania przez organizm składników pokarmowych. Wspomnieć jeszcze należy o niewielkim działaniu moczopędnym badianu, jak również o jego działaniu przeciwgrzybiczym i antybakteryjnym, oraz niewielkim przeciwbólowym. Badian można stosować w leczeniu zaburzeń przemiany materii.

Spokrewniony z nim badian japoński (Illicium anisatum) nie tylko nie posiada właściwości leczniczych, ale jest lekko toksyczny.

[jwplayer config=”myplayer” file=”http://www.pijalveo.pl/video/oczyszczanie-organizmu.flv” image=”http://www.pijalveo.pl/video/alveo.png”]