Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki. Aby uzyskać więcej informacji na temat celu używania cookies i możliwości zmiany ustawień dot. cookies przejdź do Polityka Prywatności. zamknij
Panel Dystrybutora:
Login:
Hasło:

Kontakt

kontakt@pijalveo.pl
tel. 502 258 622

Informacje

fundusz rozwoju kardiochirurgii
Kupując produkty firmy Akuna Polska Sp. z o.o. wspomagasz Program Budowy Polskiego Sztucznego Serca.

fundusz rozwoju kardiochirurgii

Fundusz Rozwoju Kardiochirurgii zaleca preparat Alveo w profilaktyce chorób serca.
logo akuna
Kupując u nas otrzymujesz oryginalny produkt firmy AKUNA.

Preparat Alveo przeznaczony jest do użytku codziennego.

Najlepsze rezultaty uzyskuje się poprzez regularne codzienne stosowanie. Jest bezpieczny dla zdrowia i nie posiada żadnych skutków ubocznych.

Przesyłka

Przesyłki wysyłamy kurierem:

logo siódemka

Borówka brusznica

Borówka brusznica (Vaccinium vitis-idaea L.), nazywana także borówką czerwoną – gatunek rośliny wieloletniej z rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Występuje w umiarkowanej i chłodnej strefie całej półkuli północnej. W Polsce jest pospolita zarówno na niżu, jak i w górach.

Morfologia

Pokrój

Lekko pokładająca się krzewinka, dorastająca do 15 – 25 cm wysokości, o obłych, delikatnie omszonych gałązkach wyrastających gęstymi kępkami. Posiada zdrewniałe, silnie rozgałęzione podziemne rozłogi.

Liście

Zimotrwałe, skórzaste, eliptyczne do odwrotnie jajowatych, o lekko podwiniętych brzegach, długości 10 – 25 mm. Strona wierzchnia ciemnozielona, błyszcząca, spodnia sinawozielonkawa, lekko matowa, o licznych ciemnych gruczołkach. Mają krótkie ogonki.

Kwiaty

Zebrane w kwiatostan, tworzący grono, osadzone na krótkich szypułkach. Kolor biały z różowawym odcieniem do jasnoróżowych. Korona dzwonkowata, 4 – płatkowa, kielich błoniasty z 5 ząbkami, działki trójkątne, 8 – 10 pręcików. Znamię wystaje z kwiatu. Kwitnie od maja do lipca.

Owoce

Błyszcząca jagoda, początkowo białokremowa, w czasie dojrzewania czerwieniejąca. Owoce bardzo trwałe dzięki zawartości kwasu benzoesowego. Smak gorzko-kwaskowaty.

Ekologia

Gatunek subkontynentalny o zasięgu okołobiegunowym. Występuje w strefie klimatu umiarkowanego półkuli północnej od niżu, przez wyżyny do wyższych położeń górskich. Rośnie zarówno na podmokłych torfowiskach, wrzosowiskach jak i w borach świerkowych i suchych borach sosnowych. Roślina kwasolubna. W klasyfikacji zbiorowisk roślinnych gatunek charakterystyczny dla klasy (Cl.) Vaccinio-Piceetea[1].

Zastosowanie:

Roślina lecznicza

Surowiec zielarski: liście borówki – Folium Vitis idaeae, owoce – Fructus Vitis idaeae. Zawierają Glikozydy: arbutyna, metyloarbutyna, erykolina; kwasy organiczne, garbniki katechinowe, antocyjany, witaminy: B1, B2, PP,

Działanie: moczopędne, przeciwbiegunkowe, antyseptyczne i ściągające. Owoce działają regulująco na czynności trawienne, stosowane raczej jako środek dietetyczny.

Sztuka kulinarna: w Polsce, z owoców z dodatkiem gruszek robi się galaretki, które są niezastąpionym dodatkiem do ciemnych mięs i dziczyzny.

Galaretka borówkowa jest podstawą prawdziwego sosu Cumberland. Zmieszana z chrzanem, skórką pomarańczową i gruszkami z odmian, o dużej liczbie komórek kamiennych (dających chropowaty posmak) jest podstawowym angielskim dodatkiem do dziczyzny. W handlu podstawą tych sosów jest galaretka porzeczkowa będąca kiepską namiastką.

Tradycje: gałązki borówki brusznicy są używane do ozdabiania koszyczków wielkanocnych oraz zawartego w nich pożywienia.

[jwplayer config=”myplayer” file=”http://www.pijalveo.pl/video/oczyszczanie-organizmu.flv” image=”http://www.pijalveo.pl/video/alveo.png”]